(update) Controle BTW boekingen; mogelijk foutieve BTW boeking vanuit Unit4 Multivers Web

vrijdag 16 november 2018


Er bestaat een mogelijkheid, dat in enkele situaties de BTW niet (juist) geboekt wordt vanuit Unit4 Multivers Web. Dit treedt alleen op bij boekingen welke rechtstreeks op grootboekrekeningen plaatsvinden en waarbij BTW wordt ingegeven (NB: boekingen via debiteuren/crediteuren gaan dus wel gewoon goed). 

Zo kan het bijvoorbeeld zijn, dat de BTW op 'te vorderen' komt terwijl hij 'afgedragen' moet worden, of andersom. Dit zou dus een foutieve BTW aangifte in de hand kunnen werken, die u in een volgende aangifte weer dient te corrigeren.

Indien bij de controle van de boekingen en/of de BTW een dergelijke fout ontdekt wordt, kan de initiële boeking via Unit4 Multivers Accounting Online gecorrigeerd worden, waarna de BTW aangifte ook juist gevuld wordt en er geen correctie achteraf hoeft plaats te vinden.


Het probleem met mogelijk foutieve BTW boekingen zal opgelost zijn in de nieuwe release van Unit4 Multivers Web, welke komende woensdagavond 21-11-2018 geinstalleerd wordt.

Advies: Mocht u het doen van dergelijke boekingen (rechtstreeks op grootboek, inclusief BTW boeking) uit kunnen stellen tot a.s. donderdag, dan voorkomt u mogelijk corrigeerwerk achteraf. Bij vragen of twijfel, neemt u dan contact op met Unit4 Multivers Customer Support om de mogelijkheden te bespreken. 

Onze excuses voor een eventueel ongemak.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE 21-11-2018:

Zoals aangegeven zal bovengenoemd probleem zijn verholpen in de release van woensdagavond 21-11-2018. Er bestaat na de release echter nog één situatie, waarin de BTW mogelijk niet geboekt wordt zoals u zou verwachten. Als u een afschrift opent, waarop nog niet-verwerkte mutaties staan (een zogenaamde "L-regel"), en u boekt hierop een extra mutatie met het soort 'grootboek', dan stelt Unit4 Multivers Web standaard het BTW-scenario 'verkoop binnenland' voor, ook als het een inkoop betreft (bedrag "af"). Let in deze situatie dus nog op, of de BTW juist geboekt wordt. Door ‘BTW opties’ in de regel aan te vinken, kunt u het scenario nakijken en eventueel aanpassen.

Onze excuses hiervoor.

Contact

Heeft u vragen over het werken in Unit4 Multivers Online? Raadpleeg dan de HELP of maak een incident aan via onze Selfservice website:

Wij zullen uw melding zo snel mogelijk in behandeling nemen.

NB: Houd uw gebruikersnaam en wachtwoord voor zowel de portal als voor Unit4 Multivers bij de hand, hier kan om gevraagd worden.

Tip: U kunt voor vragen over het werken in Unit4 Multivers ook onze instructiefilms bekijken (24 uur per dag, 7 dagen per week) op:

Instructievideo's Unit4 Multivers (Youtube)

Kijk voor meer informatie over online boekhouden op onze website.